TicSalut
Generalitat de Catalunya - Departament de Salut
Inici > Actualitat > Flash TicSalut

Flash TicSalut

Flash TicSalut

12 de novembre del 2015

#84

Tots els números Portada #84

Balanç de la participació de la Fundació TicSalut a la SNOMED CT EXPO 2015 d'Uruguai

Els passats dies 29 i 30 d’octubre es va celebrar la SNOMED CT EXPO 2015 a Montevideo, Uruguai. Aquest esdeveniment té per objectiu crear un espai d’intercanvi d’experiències de desenvolupament i ús de SNOMED CT a nivell internacional. L’exposició va comptar amb la participació de 420 assistents i s’hi van realitzar més de 45 presentacions. També s’hi van exposar 3 pòsters i realitzar 4 sessions de formació seguint una estructura de tutorials presencials. L’EXPO va comptar amb un espai d’exhibició d’estands on diferents companyies del sector, com Apelon, BITAC, termMed, Vidal vademècum, etc.  mostraven els seus productes i serveis. Des de la Fundació TicSalut es va presentar el Diccionari Clínic per iSalut, projecte transversal del Departament de Salut i liderat per l’Oficina d’Estàndards i Interoperabilitat, que té per objectiu normalitzar el vocabulari controlat del SISCAT. Al Diccionari s’utilitza l’estàndard SNOMED CT com a terminologia de referència i ontologia base de representació, combinant-lo amb altres vocabularis controlats com la CIM-9-MC, CIM-10, LOINC, ATC, etc. Des de la fundació també es va poder assistir a les sessions de desenvolupament software i de l’assemblea general de l’IHTSDO del Business Meeting que es va realitzar del 26 al 28 d’Octubre al mateix hotel Radisson.

A la SNOMED CT EXPO 2015 es van presentar varies experiències d’emmagatzemament de SNOMED CT en BBDD no relacionals, tant orientades a documents com en estructura de graf, destacant els avantatges en explotació i rendiment que impliquen. També es van mostrar iniciatives de mapeig automàtic entre SNOMED CT i la CIM-10-MC, i una altra de traducció automàtica de les descripcions de l’estàndard. En una de les sessions es van presentar els avenços relatius al mapeig entre SNOMED CT i Orphanet (vocabulari controlat per codificar i representar malalties minoritàries), indicant que està previst publicar-lo a mitjans del 2016. També es van realitzar 3 sessions en les quals es va presentar l’extensió Uruguaiana de SNOMED CT i es va aprofundir en els subconjunts que conté: el de prestacions d’imatge i el de tipus de documents. En una de les darreres ponències es va presentar el model de governança de la terminologia clínica que han desplegat a la Comunitat Autònoma de Castilla y León i hi van haver varies ponències sobre l’explotació i l’anàlisi de dades codificades en SNOMED CT.

En les sessions de formació es va fer una introducció a SNOMED CT, es va presentar el full de ruta a seguir per a la seva adopció i es va aprofundir en aspectes com l’anàlisi de dades codificades o en les polítiques d’edició que es segueixen pel desenvolupament del contingut de l’estàndard.

El programa de la SNOMED CT EXPO amb el detall de totes les ponències realitzades es pot consultar al següent apartat: SNOMED CT EXPO 2015 program.

També es pot consultar el programa del IHTSDO Business Meeting al següent enllaç: IHTSDO Business Meeting schedule.

Compartir