TicSalut
Generalitat de Catalunya - Departament de Salut
Inici > Actualitat > Flash TicSalut

Flash TicSalut

Flash TicSalut

15 de setembre, 2016

#93

Tots els números Portada #93

En marxa l’enquesta del Mapa de Tendències en TIC i Salut d’enguany

Un any més, seguint l’encàrrec del Departament de Salut, la Fundació TicSalut posa en marxa l’enquesta del Mapa de Tendències  2016, estudi que des de l’any 2007 pretén conèixer el nivell de desplegament de les TIC en les entitats sanitàries de Catalunya i que s’articula mitjançant una enquesta online a tots els centres del SISCAT. Aquest any l’enquesta s’estructura en tres parts: la primera manté el contingut de les anteriors edicions però ha estat actualitzada i abreujada de forma notòria; les altres dues, independents de l’anterior, s’estrenen en fase pilot, i es busca un nou enfoc assistencial i d’atenció al ciutadà respectivament.

Per tal d’obtenir una visió holística sobre l’enquesta del mapa de tendències hem entrevistat a Francesc ‘Paco’ Moya, un dels seus impulsors i actual cap de Sistemes d’Informació del Consorci Sanitari del Maresme.

Moya, vincular a TicSalut en el passat, valora molt positivament la trajectòria del mapa al llarg dels darrers anys. “El mapa de tendències ha seguit el mateix camí que el de les històries clíniques del centres sanitaris: més digitalització i més ampliació de contingut al llarg dels anys”. 

L’enquesta s'ha estès a tots els àmbits assistencials, s’ha passat de les tradicionals enquestes en format paper al online i s’ha anat ampliant el contingut per donar resposta a les necessitats d'informació per la governança de les TIC del Departament de Salut.

En aquest sentit, Moya veu les TICs com un “element clau en l'optimització dels processos assistencials, que requereix d'una constant inversió per mantenir i millorar infraestructures i els fluxos d'informació”.

I considera que durant els darrers anys ha estat complicat poder fer front a la demanda de requeriments en Sistemes d'Informació degut a la reducció de costos i inversions, però que “en els propers anys el sector demanda  recuperar i incrementar la inversió en S.I.,  una millor coordinació  entre centres i una major participació en les decisions estratègies i operatives de l'administració”.

Per a les entitats sanitàries, Moya considera que "els resultats de l’enquesta aporten unes dades molt útils per a comparar i obtenir dades objectives de com es troba cadascun dels centres respecte la globalitat del sector” i que, per a extreure’n un major potencial, caldria “avançar en la simplificació, fiabilitat i qualitat de les dades” per a facilitar l’obtenció de dades de valor afegit per als centres.

Serà a finals de desembre, com passa anualment, que la Fundació TicSalut celebrarà la Jornada Mapa de Tendències en TIC i Salut a Mataró, on entre d’altres temes, es presentaran els resultats de l’estudi i es commemoraran els 10 anys de la Fundació Tic Salut.

Compartir