TicSalut
Generalitat de Catalunya - Departament de Salut
Inici > Actualitat > Flash TicSalut

Flash TicSalut

Flash TicSalut

12 de gener, 2017

#97

Tots els números Portada #97

Mapa de tendències 2016: "L'ús del telediagnòstic i la teleconsulta a Catalunya se situa entorn al 70%"

El passat 16 de desembre la Fundació TicSalut va celebrar a Mataró la Jornada del Mapa de Tendències en TIC i salut 2016. A la jornada la Fundació TicSalut va presentar, com cada any, els resultats de l’enquesta del Mapa de Tendències 2016, una enquesta que té per objectiu conèixer la implantació i ús de les TIC en les entitats proveïdores del Sistema Públic de Salut Català (SISCAT). En aquesta edició, van participar a l'enquesta 128 entitats del SISCAT i es va obtenir un índex de resposta del 94%. La celebració de la Jornada, seguida en directe per més de 200 assistents, va coincidir també amb la celebració del 10è aniversari de la Fundació TicSalut, que va comptar amb alguns esdeveniments especials. A la xarxa, caldria destacar també l'elevat índex de participació i seguiment de la Jornada, amb més de 2 milions d'impressions, prop de 700 tweets resultants i 284 usuaris totals que van fer ús del hashtag #MapaTicSalut.  

Enquesta Mapa de Tendències

A la jornada de la Fundació TicSalut es van presentar, com cada any, els resultats de l’enquesta del Mapa de Tendències 2016, una enquesta que té per objectiu conèixer la implantació i ús de les TIC en les entitats proveïdores del Sistema Públic de Salut Català (SISCAT).

En aquesta edició, 128 entitats del SISCAT van participar en l’enquesta i es va obtenir un índex de resposta del 94%. Com a resultats més rellevants del darrer any caldria destacar l'increment de més del 10% en l’ús de les eines de mobilitat en l’àmbit de la hospitalització domiciliària.

Precisament, en referència a la mobilitat, destacar que al món existeixen al voltant de 200.000 apps en salut i social. En l’àmbit del territori català, segons l’observatori APPS i projectes de mobilitat de la Fundació TicSalut s’inclouen enregistrades aproximadament 60 d’aquestes aplicacions. Les més destacades donen servei de geolocalització de centres, gestió de visites, temps d’espera en temps real i visites virtuals.

Pel que fa a l'ús de la Història Clínica Compartida a Catalunya, l'estudi determina que és ja gairebé del 100% en els centres de la xarxa pública i recentment han començat a connectar-se els centres de rehabilitació i diàlisi, que properament es complementarà amb la integració de dades procedents dels serveis socials.

La meva Salut, l'espai digital multicanal amb què Salut vol afavorir que els ciutadans se sentin més partícips i responsables de la prevenció i cura de la seva salut, continua evolucionant i aquest any 2016 s'han triplicat el nombre d'accessos, donat que cada vegada s'ofereixen més funcionalitats i serveis. Cal destacar la gran acollida que ha tingut l'eConsulta.

La pràctica de la telemedicina manté la tendència dels darrers anys. L’ús del telediagnòstic i la teleconsulta es situa entorn al 70%. I la telemonitorització en el llindar del 20%.

Amb l’objectiu de millorar la pràctica assistencial es preveuen tres gran reptes com són: continuar evolucionant amb la interconnexió entre institucions; acompanyar al pacient en tenir cura de la seva salut i treballar en la transformació digital dels processos que donen atenció a les persones.

Tant els resultats de l’enquesta com el vídeo commemoratiu els podeu trobar ja disponibles al canal vimeo TicSalut.

Jornada Mapa de Tendències. 10è aniversari.

Aquest any la celebració de la Jornada del Mapa de Tendències, que va ser seguida en directe per més de 200 assistents, va coincidir també amb la celebració del 10è aniversari de la Fundació TicSalut.

L’alcalde de Mataró, David Bote, va ser l’encarregat d’inaugurar la jornada, destacant el paper “de palanca de coneixement i tendències del sector salut i social que desenvolupa la Fundació a la ciutat de Mataró”. El van acompanyar a la taula el director general, Francesc Garcia Cuyàs i el director d’innovació de TicSalut, Jordi Martinez, qui va voler destacar l'estructura de 4R que seguiria la jornada: Resultats de l'enquesta Mapa de Tendències 2016, Recordar els 10 anys de la Fundació, Relacionar-se amb i entre el sector i Reflexionar sobre la transformació digital, amb la ponència del keynote speaker convidat Marc Vidal.

Com a esdeveniment especial pel 10è aniversari, l’acte va comptar amb la projecció d’un vídeo commemoratiu de la trajectòria de la Fundació, seguit d’una taula rodona de debat entre diferents personalitats rellevants per a TicSalut i el sector, com els Consellers de Salut, Marina Geli (2003-10) i Boi Ruiz (2010-2016), la Secretària General de Salut, Roser Fernàndez (2010-16), l’actual Director de les TIC del Dept. de Salut, Pol Pérez, el primer director de Tic Salut (2006-2013), Josep Mañach i el president executiu, Joan Cornet (2006-13).

Podeu donar un cop d'ull a les fotografies resultants de la Jornada del Mapa a través del canal de Flickr de TicSalut

#MapaTicSalut

Per últim, destacar també l'elevat índex de participació i seguiment de la Jornada a través de la xarxa, amb més de 2 milions d'impressions, prop de 700 tweets resultants i 284 usuaris totals que van fer ús del hashtag #MapaTicSalut en algun moment. El hashtag #MapaTicSalut, a més, va aconseguir ser trending topic a la ciutat de Barcelona. 

Compartir