TicSalut
Generalitat de Catalunya - Departament de Salut
Inici > Actualitat > Flash TicSalut

Flash TicSalut

Flash TicSalut

13 de febrer, 2017

#98

Tots els números Portada #98

Informe Big Data Technologies in Healthcare: Necessitats, oportunitats i reptes al sector salut

La BDVA (Big Data Value Association) ha publicat darrerament un informe anomenat Big Data Technologies in Healthcare on analitza les necessitats, oportunitats i reptes als quals s’enfronta el sector salut des de diferents àmbits de treball. El primer bloc de l’informe analitza les oportunitats en salut des d’un punt de vista econòmic i tècnic, així com també els entorns amb major potencial de millora i progrés; estils de vida saludables, malalties infeccioses, detecció anticipada de malalties cròniques, medicina de precisió o investigació clínica. Seguidament el segon bloc tracta la privacitat, ètica i seguretat de l’intercanvi i flux de dades en salut a través d'un anàlisi de l’entorn tecnològic. Finalment, l’informe identifica les plataformes, serveis i infraestructures que permeten fer aquest anàlisi de dades.

L’informe Big Data Technologies in Healthcare elaborat per BDVA (Big Data Value Association) analitza les necessitats, oportunitats i reptes als quals s’enfronta el sector salut des de diferents àmbits de treball.

Segons l’informe, alguns dels desafiaments específics més importants que presenta el sector salut són:

-Capacitat d'accés a les dades, disponibilitat i qualitat: Existeixen multitud de dades distribuïdes a diferents repositoris d’arreu del món, i diàriament se’n continuen generant milers de noves. Per això, cal trobar maneres més apropiades i eficaces d’aprofitar tot aquest volum de dades.

-Aprofitament del Big Data per als pacients i professionals: Cal desenvolupar enfocaments que permetin als éssers humans i màquines cooperar més estretament en l'explotació de grans dades i aconseguir així una millor gestió de la seva salut.

-Anàlisi de dades multi-modals: Calen tecnologies que permetin gestionar, analitzar i explotar el conjunt de dades que existeixen a l’univers de la salut per millorar la qualitat assistencial i disminuir els costos de salut.

-Coneixement en salut: Al costat dels grans i heterogenis conjunts de dades hi ha una gran quantitat de coneixements mèdics sobre salut. Aquest coneixement es troba als llibres, treballs d'investigació... però també el tenen els mateixos professionals de la salut.

-Ètica i privacitat: En un món amb aquest volum de dades, una major complexitat i automatització de les dades clíniques en el processament i suport a la decisió, cal prestar una atenció específica sobre els problemes ètics relacionats amb aquestes noves tecnologies.

Sobre BDVA

Big Data Value Association (BDVA) és una organització sense ànim de lucre formada per més de 150 grups industrials, PIME i grups de recerca que treballen en l’entorn del Big Data i de grans volums de dades.

Nascuda l’any 2014 i regentada per la legislació belga, l’organització representa l’entorn privat de la Big Data Value Public Private Partnership (BDV PPP), una aliança d'empreses de la Comissió Europea que representa el sector públic.  

Compartir