TicSalut
Generalitat de Catalunya - Departament de Salut
Inici > Actualitat > Flash TicSalut

Flash TicSalut

Flash TicSalut

13 de febrer, 2017

#98

Tots els números Portada #98

Healthio 2017, la gran trobada de pacients, innovació i sistemes de salut

Healthio es planteja com un esdeveniment ambiciós en què es vol aplegar en tres dies a 10.000 pacients, ciutadans, usuaris del sistema; 5.000 professionals sanitaris, metges, infermeres, farmacèutics i 1.000 emprenedors. Es tracta d’un projecte global en què es vol comptar amb la participació de totes les persones implicades en el món de la salut.

Els dies 3, 4 i 5 de maig tindrà lloc a Barcelona la gran trobada de la innovació sanitària que, organitzada per Fira de Barcelona, intentarà congregar a milers de pacients, professionals, innovadors i emprenedors del sistema sanitari amb l’objectiu de crear un esdeveniment inèdit: Healthio.

Healthio es planteja com un esdeveniment ambiciós en què es vol aplegar en tres dies a 10.000 pacients, ciutadans, usuaris del sistema; 5.000 professionals sanitaris, metges, infermeres, farmacèutics i 1.000 emprenedors. Es vol comptar amb la participació de totes les persones implicades en el camp de la salut.

Els pilars fonamentals d'aquest congrés seran:

a)     les noves relacions entre pacients i/o ciutadans “empoderats” i els sanitaris.

b)    la innovació disruptiva, però també la innovació realista cercant sempre la millora de resultats sanitaris i del benestar del pacient.

c)     els innovadors o emprenedors sanitaris ja siguin persones, petites empreses o grans empreses interessades en aquestes noves innovacions.

Vivim nous temps, on la gent té cada vegada més capacitat d’influència i de decisió. Així, els pacients, els ciutadans, les persones estan i estaran cada vegada més “empoderats” en les decisions que afecten a la seva pròpia salut. En aquests moments, més i més ciutadans estan prenent la iniciativa i estan començant a mesurar de forma rutinària diferents dades mèdiques, constants vitals, símptomes, etc.  per poder tenir un mapa el més acurat possible sobre el seu estat general de salut.

Aquest context planteja diverses preguntes a les quals volem donar resposta amb Healthio:

  • Fins quin punt aquesta possible obsessió en mesurar les teves constants és recomanable?
  • És suficient anar al metge i ser visitat durant pocs minuts i tenir dades sobre el teu estat de salut en el millor dels casos cada molts mesos?
  • Si tens mala sort i pateixes una malaltia important, no t’agradaria que el teu genoma fos tingut en consideració? Això quan serà possible d’una forma generalitzada? És convenient? És la informació del genoma una informació fàcilment interpretable o encara és un mar de dades sense sentit en gran part?
  • Si poguessis saber si un fàrmac que tracta una malaltia important tindrà més possibilitats de ser efectiu o no per a tu amb una prova genètica, no t’agradaria realitzar-la? És una pràctica generalitzable a molts fàrmacs o tan sols reduïda a certs fàrmacs i patologies?
  • T'agradaria que algú t’expliqués quines Apps de salut són les Apps de les quals te’n pots fiar? I quines són les que no estan validades des d’un punt de vista científic?
  • T’agradaria provar les últimes novetats en Teràpia Virtual?
  • T’agradaria que t’expliquessin com controlar millor l’adherència al teu tractament?

Una altra qüestió a tenir en compte és la pressió a la qual estan sotmesos els sanitaris, a causa de la forta càrrega assistencial. Doncs bé, el seu espai vital pot quedar més i més reduït per falta de temps, pel possible “empoderament” del pacient i per què no per la implementació en un futur no molt llunyà de possibles formes d’intel·ligència artificial en moltes de les decisions clíniques.

Aquesta situació també provoca un seguit d’interrogants:

  • És aquest un futur esperançador? O és un futur molt inquietant per al Sanitaris?
  • Com poden els sanitaris actualitzar-se de la millor forma possible?
  • Quines son les últimes novetats d’ innovació sanitària que ajuden realment al sanitari? O quines innovacions sanitàries son més pals a les rodes per a una relació sanitari-pacient ben efectiva?

Doncs bé, totes aquestes preguntes i algunes experiències reals podran ser discutides i també experimentades a la primera edició d’Healthio amb diferents respostes i amb la participació dels principals actors del sector de la Salut. 

Per a més informació, pots visualitzar el vídeo de presentació del congrés o accedir al portal web de Healthio.

Us esperem a Fira de Barcelona!

Dr. Jordi Serrano Pons
Co-Fundador de Healthio

Compartir