TicSalut
Generalitat de Catalunya - Departament de Salut
Inici > Actualitat > Flash TicSalut

Flash TicSalut

Flash TicSalut

juny 2014

#69

Tots els números Portada #69

Les Jornades R+D+I en TIC i Salut de Girona es consoliden amb una visió més global

Per cinquè any consecutiu, Girona s’ha convertit en l’aparador de l’eSalut. Durant dos dies, el 5 i el 6 de juny, les V Jornades en R+D+I en TIC i Salut han esdevingut punt de trobada de 264 professionals, que han aprofitat l’entorn del Parc de la Universitat de Girona per intercanviar experiències i treballar en xarxa en l’àmbit de la innovació i el benestar en salut i social. A més, s’han premiat les iniciatives presentades més destacades en diverses categories. El Parc de la UdG, la Fundació TicSalut, l’Euroregió Pirineus Mediterrània, Mobile World Capital Barcelona i el centre e-Santé de Toulouse (França) n’han estat les entitats organitzadores.  

80 projectes presentats, 251 entrevistes concertades al B2B i 264 inscrits als dos dies de jornades. El creixement de les xifres d’aquest 2014 demostra la consolidació de les jornades com a espai de difusió de la R+D+I i plataforma per promoure la introducció de la innovació al mercat. Així s’hi va referir el Dr. Francesc Garcia Cuyàs, director de la Fundació TicSalut i coordinador general de les TIC del Departament de Salut, durant la benvinguda i inauguració, que va comptar també amb la intervenció del director general de Salut Pública i Consum del Govern de les Illes Balears, Luis Rafael Santiso. 

En concret, la innovació en salut i benestar ha estat el fil conductor de les jornades, amb tres taules rodones, dedicades a l’atenció integrada, la mHealth i l’envelliment actiu. En aquesta línia de treball, Roser Vallès, directora general d’Ordenació i Regulació Sanitàries de la Generalitat de Catalunya, insistia en què “les TIC són eines que hem d’utilitzar bé des de l’àmbit assistencial i l’administració, tot integrant salut i serveis socials”. 

Creix el radi d’acció de les jornades

En l’edició de 2014 de les Jornades R+D+I, el cercle geogràfic de les jornades s’ha obert una mica més, tal i com va explicar el Dr. Jordi Martínez, director d’Innovació de la Fundació TicSalut, que ha assegurat que “en els propers anys se seguirà treballant en aquest format”. A més de promoure les tendències i iniciatives de recerca en salut generades a l’Euroregió Pirineus Mediterrània, les V Jornades R+D+I han servit per difondre experiències d’arreu del món des de Girona.

Jean-Pierre Blum, conseller de TIC i Salut a l’Assemblea Nacional francesa, va pronunciar la conferència marc de les jornades, amb què va aconseguir situar els assistents en el context de “ple tsunami digital” a França, on també es treballa per afrontar els reptes de l’envelliment i la dependència. De fet, la falta de visió política, la bretxa administrativa i la minsa cooperació entre actors són les principals barreres de l’eSalut a França, segons Blum.

“Salut no és igual a medicina, és molt més”, argumentava el conseller francès a la seva ponència, “sóc optimista i estic segur que podem canviar la situació si ens ho proposem, sempre que ens ocupem en primer lloc de les persones”. En la mateixa línia, Malin Svensson, manager de Business Sweden, ha insistit durant les V Jornades R+D+I en què “la persona ha de ser el punt de partida i cal definir els serveis d’eSalut a partir de les necessitats”. “La integració sociosanitària no ha de ser una utopia, sinó una realitat”, ha conclòs Svensson. 

Des de la regió francesa del Llenguadoc, Jean L. Fraysse, president de Platinnes, ha destacat l’èxit de les entrevistes entre professionals assistencials, d’empresa i de l’administració a les V Jornades R+D+I. “Hem d’afavorir la col·laboració i la cooperació europea entre les empreses per trobar solucions de salut i benestar”, ha subratllat Fraysse, una idea a la que Svensson afegia que “cal crear un model transfronterer, creant sinergies per guanyar-hi tots”.  

De fet, el networking que any rere any les jornades de Girona fan possible es materialitza en projectes reals. Un exemple és Bold Quir, una eina TIC per a la planificació del bloc quirúrgic presentada durant les càpsules de comunicació d’enguany i que va sorgir com a idea en l’esdeveniment de Girona ara fa dos anys. 


Reconeixement a les millors iniciatives 

Durant les V Jornades R+D+I, es van lliurar premis en diferents categories a les iniciatives més destacades, d’entre les 80 finalment seleccionades per un comitè científic d’entre totes les propostes rebudes. El periodista Eduard Batlle va ser el presentador del lliurament d’aquests guardons. 

  • Premi V Jornades R+D+I en TIC i Salut 

Projecte més destacat per criteris d’innovació, creativitat i aplicació de les TIC en els àmbits de la salut i el benestar

Atorgat a Sens4Care, pel seu projecte de detector de caigudes integrat en un cinturó amb connexió amb Bluetooth que envia alertes via mòbil. 

  • Premi Euroregió Pirineus Mediterrània 2014

Projectes que promoguin la col·laboració entre territoris, incloent-hi com a mínim dos que formin part de l’euroregió. 

Atorgat a Sadir Assistance, pel projecte “Bench test validation of a telemonitoring device for CPAP treatment” (telemonitoratge de l’apnea del son).

  • Premi Jove Talent – Fòrum Impulsa 

Projectes en l’àmbit de l’emprenedoria i la recerca per a la millora de la qualitat de vida dels ciutadans, en els quals hi participen majoritàriament joves entre 16 i 35 anys.

Atorgat a la Unitat per a l’Estudi i Tractament del Dolor ALGOS, de la Universitat Rovira i Virgili, pel projecte Fibroline. Es tracta d’una aplicació per al tractament de la fibromiàlgia i el dolor en els joves. 

  • Premi mHealth – Mobile World Capital Barcelona 

Aplicacions mòbils en l’àmbit de la salut i el benestar. 

Atorgat a Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) , per l’app mòbil 061 CatSalut Respon (iOS / Android). L’aplicació està dirigida als ciutadans i professionals de la salut, i permet comunicar emergències. 

  • Premi Université d’été de la e-Santé Castres-Mazamet

Sovinty va ser mereixedor del Gran Premi 2013, pel projecte “Sovinty 3S Mobile”, una aplicació que connecta els cuidadors, professionals i pacients per millorar l’atenció en el post-operatori. Es va presentar a les Jornades de Girona. 

Recursos a la xarxa sobre les V Jornades R+D+I

De forma virtual, els assistents i altres professionals interessats en la innovació en salut i benestar van intercanviar impressions i van intervenir amb preguntes a les taules rodones amb l’ús del hashtag #hwi14 a Twitter. Podeu consultar el resum de piulades a l’Storify de les jornades.

D’altra banda, ja són disponibles totes les presentacions dels ponents de les jornades al web oficial de les V Jornades

Compartir