TicSalut
Generalitat de Catalunya - Departament de Salut
Inici > Actualitat > Flash TicSalut

Flash TicSalut

Flash TicSalut

15 de setembre, 2016

#93

Tots els números Portada #93

Entrevista

"Catalunya és i ha estat un model a seguir i líder en molts aspectes quan es tracta de solucions digitals en l'assistència sanitària"

El Sr. Ain Aaviksoo és Secretari Diputat General d'e-Serveis i Innovació de la cartera de Benestar Social de la República d'Estònia, a més de treballar vinculat a la Comissió Europea en diverses comissions i observatoris centrats en establir pautes i polítiques de millora del sistema de salut dels països membres. Aaviksoo va ser convidat a inicis d'aquest mes de setembre per la Fundació TicSalut per intercanviar punts de vista sobre les darreres novetats de les TIC i Salut. Us apropem les seves reflexions sobre l'actualitat.

  • La mobilitat en salut és un dels conceptes centrals arreu d'Europa. Quins reptes tocarà afrontar en el futur?

El major desafiament no és tecnològic, sinó cultural i psicològic. La cura de la salut està cada vegada menys lligada a episodis predefinits d'atenció dins de les instal·lacions específiques i amb un sol professional assegut en aquestes instal·lacions. Tindrà un impacte radical en els models d'organització de l'atenció i de pagament, però el més important recaurà en la distribució de responsabilitats i de poder en la relació metge-pacient. Cap d'aquests canvis serà fàcil en un àmbit conservador com és la cura de la salut.

  • Estònia és un dels països líders en termes de salut digital. Quines són les seves principals línies estratègiques i visió global?

La nostra visió no és molt diferent de la de Catalunya, perquè compartim moltes similituds en la nostra organització de l'atenció i la disposició digital de la societat. Entenem que les solucions digitals en l'assistència sanitària han passat la primera prova com una tecnologia significativa; el proper objectiu és fer que la tecnologia serveixi veritablement a les necessitats dels usuaris i professionals de manera que puguem mesurar el valor dels serveis prestats i la tecnologia digital.

Personalment, crec que les dades ens estan envoltant de forma ubiqua i hem de capturar-ho tot, transformar-les en informació i lliurar-la de manera ben dissenyada per a tots els nivells del sistema de salut - dels ciutadans als polítics - per tal que la presa de decisions estigui basada en dades. Al meu entendre, no és ètic prestar una atenció a qualsevol individu sense tenir plenament en compte tota la informació disponible sobre la persona. Finalment, les dades sobre la pròpia salut han d'estar sota el teu control. La posició d'Estònia és que la lliure circulació de dades, incloses les dades de salut en el consentiment de l'individu, ha de ser la cinquena llibertat a Europa.

  • A Catalunya estem treballant en la promoció de la Plataforma Digital Health. Quina és la seva opinió respecte una acreditació europea única per a aplicacions, dispositius mòbils ...?

Catalunya és realment pionera aquí - navegant en aigües desconegudes. Estònia està disposada a col·laborar-hi, tot i que amb cautela, amb tots els socis que estan treballant en solucions innovadores als reptes a què tothom s'enfronta. Per una banda, és cert que la variabilitat en la qualitat és un problema greu per a qualsevol tipus de solucions relacionades amb la salut. D'altra banda, se sap que l'acreditació pot esdevenir un obstacle per a la innovació, especialment en els mercats petits i per a les empreses més petites. A vegades les regulacions poden ser utilitzades com a una barrera injustificada de mercat, el que finalment farà pujar els costos de salut. Potser una combinació d'activitats de pre i post-mercat per proporcionar informació imparcial sobre el veritable valor de nous productes és un objectiu necessari. I, certament, hem de permetre als usuaris jutjar el que és bo i valuós per a ells. La cura de la salut és massa important i personal per a cada individu com per deixar les decisions només als experts. Referent a això, també cal destacar la col·laboració amb els companys dels EUA, per a facilitar la igualtat d'accés als productes per als usuaris i les oportunitats de negoci per a les empreses d'ambdós costats de l'Atlàntic.

  • Comparant Catalunya amb la resta de territoris d'Europa a nivell de TIC i Salut... Quines àrees de millora poden detectar-se?

Aquesta és una pregunta difícil per a una persona aliena. Catalunya és i ha estat un model a seguir i líder en molts aspectes quan es tracta de solucions digitals en l'assistència sanitària. Per exemple, Catalunya va ser dels primers territoris a començar amb la recepta digital, diversos anys abans d'Estònia. També reconec molt el fet que els seus hospitals estan profundament involucrats en la innovació. L'enfocament basat en la demanda és molt valuós tant per a les empreses i usuaris de tecnologia per a generar beneficis i no només els nous aparells. En els propers anys esdevindrà el valor que serà la clau de l'èxit en la meva opinió; i això s'aplica a tots, no només a Catalunya.

  • Quins països o territoris considera que estan liderant en aquests moments aquestes àrees a nivell europeu?

Sembla que els països i regions més petits han tingut més èxit que els altres. Estem seguint de prop l'evolució en tots els països nòrdics, en diferents països de les Illes Britàniques, Holanda, diverses regions d'Itàlia, Croàcia i Eslovènia; i, per descomptat, Catalunya, sempre. Però cada vegada més, molts, si no tots els països europeus, s'han convertit en un actiu en aquest camp i he après a no subestimar ningú. És interessant veure com la sana competència impulsa la innovació en diferents àrees en moltes regions. En realitat no hi ha cap motiu per a subestimar un país, perquè hi ha gent intel·ligent a tot arreu i la innovació no necessita massa per sorprendre positivament.

  • Finalment, Internet de les coses (IoT) és un concepte nou que està tenint un gran impacte en molts sectors. Com s'està relacionant aquest concepte lligat amb la salut?

La Internet de les Coses portarà una nova revolució en els serveis socials i de salut, n'estic segur. No obstant això, no sabem encara com fer-ne ús, perquè només estem lluitant per passar de l'escriptori al mòbil. Però el mòbil es troba encara sota el control dels éssers humans, mentre que la IoT és el món dels "ubiquitiuos" i màquines invisibles. Espero que aviat n'aprenguem a través de l'aplicació pràctica, però compte - No m'agradaria perdre el toc humà del món.

Parlem sobre la possible col·laboració entre Estònia i Catalunya en aquesta àrea emocionant. Tallin, la nostra capital, serà coberta amb G5 a principis de 2018 i ha d'omplir l'èter amb alguns serveis de valor afegit, crec.

Compartir