TicSalut
Generalitat de Catalunya - Departament de Salut
Inici > Actualitat > Flash TicSalut

Flash TicSalut

Flash TicSalut

12 d'abril de 2016

#89

Tots els números Portada #89

Entrevista

"Aquest any el Congrés d'Urgències i Emergències abordarà les TIC d'una manera diferent, directa i pràctica"

El XXIIIè Congrés Nacional Català d'Urgències i Emergències se celebrarà aquest 14 i 15 d'abril a Mataró. Des de la Fundació TicSalut hem entrevistat de manera conjunta als tres presidents del Comité Científic: Francesc Casarramona (Comitè local), Josep Maria Mòdol (Comitè local) i Emili Gené (SoCMUE), per tal de conèixer els detalls del Congrés.  

1. La primera pregunta és obligada: quin és l’estat de salut dels Serveis d’Urgències Mèdiques a Catalunya? 

L’estat de salut dels sistemes d'urgències mèdiques és prou bo, tot i que segurament necessiten alguns ajustos. Seria desitjable que se’ns reconegués la feina que es fa durant les 24 h al dia els 365 dies a l’any. El millor reconeixement que podríem tenir seria que se’ns reconegués l’especialitat de Medicina d'Urgències i Emergències, per la que fa tants anys que lluitem. També és cert, que ens agradaria poder fer la nostra tasca sense la pressió en que sovint ho hem de fer. Però som conscients, de que això és inherent al fet de treballar a on treballem. A on l'activitat de cada dia, no es pot planificar com a una planta d'hospitalització, com a una consulta externa o com a un Centre d’Atenció Primària, on els pacients acudeixen amb hora de visita.

També som conscients però que tenim un plus d’exigència, que només és suplerta per la motivació dels professionals. Està més que demostrat, que la millora dels Serveis d’Urgències passa per intervencions en altres àrees assistencials (millora de l’assistència extrahospitalària, recursos per agilitzar les altes hospitalàries, Hospitals de dia, Centre sociosanitaris, controls de llistes d’espera…).

2. Enguany s’ha escollit com a lema central “Punt d’innovació i coneixement”. Què podem esperar d’aquesta XXIIIa edició?

Amb aquest Congrés hem innovat. La primera innovació rau en que per primer cop la organització s’ha fet conjuntament entre quatre entitats: La Societat Catalana de Medicina d’Urgències i Emergències (SoCMUE), dos hospitals de diferent titularitat (l’Hospital de Mataró i l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona) i el Tecnocampus de Mataró. Aprofitant aquesta col·laboració del Tecnocampus i que utilitzarem les seves instal·lacions, hem volgut donar un aire mes innovador, aportar coneixement sobre la formació actual i futura i donar un caire mes tecnològic al Congrés amb la incorporació d’una taula sobre la Salut digital a urgències, amb comunicacions a la taula en forma de càpsules d’innovació. També incorporem, per primera vegada, una webapp que ens permetrà la interrelació entre tots els participants i els ponents i fer mes visible i participatiu el congrés.

Què més podrem trobar aquest any? En primer lloc, la il·lusió i la feina feta per un gran grup de gent que ha estat implicada en aquest projecte durant el darrer any.  En segon lloc, podreu trobar un Congrés amb un alt nivell científic a on hi ha preparats continguts per tots els assistents.  I finalment, com be diu el lema esperem poder oferir-vos un Congrés innovador: "Veniu i ho comprovareu!" No volem donar masses mes pistes...

3. Com a Comité Científic, a l’hora d’elaborar els continguts i preparar els tallers i taules rodones, hi ha temàtiques amb certa trajectòria i d’altres més noves. Com gestioneu els canvis de tendència i quines temàtiques tindran més pes durant aquesta edició?

És evident que els temes a tractar són finits, però la nostra especialitat és molt amplia i transversal. Per tant, els temes poden ser genèrics o es poden concretar mes. Està clar que sempre hi ha continguts que es repeteixen, encara que s'aborden des de diferents punts de vista. En medicina és molt difícil estar actualitzat. Al Comité Científic de la SoCMUE hi ha membres experts en les patologies mes freqüents i aquest Comité s'enriqueix any rere any del treball conjunt amb els membres del Comité Científic local que organitza el Congrés, i amb els diferents Grups de Treball amb que compta la Societat. Entre tots, aporten noves idees i coneixements. És costum de la SoCMUE, incorporar al seu Comitè Científic els presidents dels Comités Científics que organitzen el Congrés. És una altra forma d'enriquir-se, d'aprofitar la seva expertesa, de sumar sinèrgies i d'engrescar a mes gent. Com deia el lema del XXIè Congrés: "Entre tots fem Urgències".

També és cert, que estem molt atents als temes d'actualitat que sorgeixen cada any, i en la mesura del possible, els incorporem al contingut del Congrés. Per exemple, l'any passat vàrem abordar el Virus de l'Ebola i aquest any abordarem les malalties tropicals importades (i concretament les arbovirosi Dengue, Chikungunya i la infecció pel virus Zika). Val a dir, que hem hagut de renunciar a alguns temes, ja que amb dos dies no hi havia cabuda per més.

4. Quin és el perfil dels professionals que han anat assistint durant aquests anys al Congrés. Heu detectat canvis de perfil durant els darrers anys?

El perfil dels assistents es bastant semblant en els darrers anys. La SoCMUE inclou a tres col·lectius de professionals que treballen en l'assistència urgent del pacient: metges, infermers i tècnics. I dos àmbits d'actuació: hospitalari i extra hospitalari. En aquest sentit, tant els metges com les infermeres i Tècnics d'Emergències Sanitàries (TES) tenen una participació activa en totes les activitats que organitza SoCMUE i també en el Congrés. Aproximadament, un 45% dels assistents són metges, un 45% són infermers/es i un 10% TES. És cert, que aquest any hi haurà una participació nombrosa de professionals que treballen als Centres d'Urgències d'Atenció Primària. 

5. A diferència d’altres congressos, en aquest destaquen les taules rodones, debats, tallers...Com gestioneu el feedback que es genera durant aquests dos dies d’interacció? Han sorgit iniciatives que han esdevingut projectes o han tingut aplicació directa en la pràctica diària?​

El congrés és punt de trobada de molts professionals. Molts de nosaltres ens coneixem, però no sempre podem coincidir. Per tant, a banda de l’interès científic, el Congrés també és un punt de trobada de coneguts i amics a on es comparteixen idees i projectes que permetran desenvolupar amb posterioritat diversos estudis. També permet reunir els diferents Grups de Treball de la Societat, que exposen la seva activitat, presenten resultats d’estudis o propostes per dur a terme, recullen idees i incorporen nous membres. També, donat que es reuneixen molts socis, s’utilitza per realitzar l’assemblea anual de la Societat. El Congrés també permet crear el dubte i la pregunta que no és fàcil de resoldre i que és la base per iniciar una investigació científica futura.

El fet de reunir els diferents Grups de Treball (diabetis, toxicologia (SoCMUETox), Geriatria (GERI-URG), ventilació no invasiva (VMNI), infermeria prehospitalària (SoC-IPUE) i Caps de Servei (GISUCH)) genera activitat, controvèrsia i motivació, el que sovint es tradueix en recerca i propostes d’estudis  o treballs multicèntrics i en incorporació de noves eines i procediments a la nostra tasca diària.

També, es busquen tallers que posin a l’abast dels assistents, coneixement sobre la utilització d’eines per la millora de la seva activitat assistencial (la incorporació de la ecografia, la ventilació no invasiva, els canvis en el maneig de la diabetis, la recerca bibliogràfica o l’actualització pràctica de les guies i tendències en el maneig de situacions crítiques). A més, totes les activitats del Congrés són avaluades pels assistents per poder anar millorant tots els aspectes del Congrés: organitzatius, científics i acadèmics.

6. Les TIC han anat guanyant pes darrerament, fins el punt que enguany la taula 8 estarà dedicada al concepte de Salut Digital. Quines millores s’intueixen de l’aplicació de les TIC als serveis d’urgència en els pròxims anys?

És una pregunta complicada i amb respostes múltiples. Les noves tecnologies són una realitat. Una realitat més propera al carrer que als Centres, i això es fa difícil d’explicar, però potser no tant d’entendre. Tenim molt component tecnològic incorporat al nostre dia a dia, fonamentalment en el que fa referència a utillatge i aparells. Fins i tot, els aparells mes senzills com els monitors de pressió arterial, incorporen la darrera tecnologia. En canvi, els professionals seguim treballant amb “màquines d’escriure electròniques amb molta memòria”.

El que per nosaltres és futur, per moltes empreses més petites i amb pressupostos infinitament més reduïts, és present i a voltes, passat. Es fa difícil explicar que no tinguem encara sistemes d’identificació inequívocs, sistemes de traçabilitat, de registre, de control de processos, d’administració de medicació, de consum... A la vegada, l’augment de la complexitat en l’assistència així com l’augment del número de paràmetres a tenir en compte en el maneig del pacient, fa difícil pensar que no haurem d’utilitzar sistemes d’ajuda al diagnòstic o de guia en el maneig de les diferent patologies, d’una manera interactiva, si volem optimitzar els recursos i disminuir la variabilitat en l’assistència. Aquest i d’altres crec que haurien de ser el “leiv motiv” de la incorporació de les TIC als Serveis d’Urgències. 

Evidentment, en front hi ha altres reptes, entre ells, la resistència als canvis (i més quan aquests no han satisfet les necessitats). La unificació dels programes de gestió clínica de tots els serveis implicats en l’atenció urgent facilitaria la incorporació de tecnologia i abaratiria els costos; i una major sensibilització dels gestors en temes de seguretat i en la incorporació de tecnologia seria de gran ajut.

El tema de les TIC es va abordar al Congrés de 2013, però aquest any ho farem d’una manera diferent, directa i pràctica. Us hi esperem a tots

 

 

Compartir