TicSalut
Generalitat de Catalunya - Departament de Salut

← Tornar a llistat de notícies

19-05-2017

Primer pas per avançar en la integració de la informació dels ciutadans a l’entorn salut i l'atenció social

"L’objectiu del projecte Intersocial és definir un vocabulari comú per tal que la informació es pugui intercanviar sense que es perdi el seu significat, i de manera que els sistemes la puguin interpretar inequívocament”.

Dimecres 17 de maig de 2017 va celebrar-se a l’Edifici Salvany del carrer Roc Boronat, a Barcelona, la Sessió de presentació de la Terminologia de l’Atenció Integrada i del Projecte Intersocial, a càrrec del PIAISS, la Fundació TicSalut i el TERMCAT.

Durant la jornada es van presentar dues noves iniciatives en les quals s’hi han implicat diferents entitats. Per una banda, la Terminologia de l’Atenció Integrada, presentada pel TERMCAT, que ha consensuat la denominació i la definició de 75 conceptes de l’àmbit de l’atenció integrada, social i sanitària. Aquesta iniciativa s’ha liderat per part del PIAISS i del TERMCAT, i ha comptat amb la participació de 80 experts.

Per altra banda, el Projecte Intersocial, liderat per l'Oficina d'Estàndards i Interoperabilitat de la Fundació TicSalut, que ha comptat amb la col·laboració del Departament de Salut, el Departament de Treball, Afers Socials, i Famílies, la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya i del PIAISS, i amb el suport d’Esteve Tejin HealthCare, ha servit per definir un vocabulari controlat per estandarditzar tant les problemàtiques com les respostes de l’àmbit de l’atenció social. Aquesta iniciativa promou la interoperabilitat semàntica entre els sistemes d’informació de l’àmbit social, basada en conceptes de SNOMED CT, una terminologia de referència internacional.

Ambdós projectes es presenten com un primer pas per avançar en la integració de la informació dels ciutadans, tant dins l’àmbit de l’atenció social com també amb el de salut. En el cas del projecte Intersocial, per exemple, ja s’està treballant en una segona part, per ampliar l’abast dels llistats de problemàtiques i respostes definits i afegir el de recursos.

Ariadna Rius, de l’Oficina d’Estàndards i Interoperabilitat destaca: “Intersocial és un projecte TIC però que vol connectar persones: tant ciutadans amb professionals com diferents tipus de professionals entre ells. L’objectiu és definir un vocabulari comú per tal que la informació es pugui intercanviar sense que es perdi el seu significat, i de manera que els sistemes la puguin interpretar inequívocament”.

Compartir