TicSalut
Generalitat de Catalunya - Departament de Salut
Inici > Innovació > Internacional > TicSalut en projectes Europeus

TicSalut en projectes Europeus

← Tornar a llistat de projectes

MOMENTUM

Momentum és una xarxa oberta que expandirà el parternariat inicial en un ampli fòrum que incorporarà autoritats, professionals internacionals i xarxes de pacients i de professionals.

Momentum és una xarxa oberta que expandirà el parternariat inicial incorporant autoritats, professionals internacionals i xarxes de pacients i de professionals. Dins de la xarxa Momentum els actors clau comparteixen el seu coneixement i experiència en el desplegament de serveis de telemedicina en els serveis assistencials ordinaris creant així un “pool” de bones pràctiques.

A partir d’aquestes bona pràctiques es formularà un “blueprint” (manual de recomanacions) que consolida els mètodes que són la base d’aquest serveis. El consorci entén el Blueprint com un marc holístic de referència de la telemedicina a Europa.

En definitiva el resultat de Momentum serà una xarxa vibrant i sostenible d’actors clau en telemedicina, i on les seves responsabilitats són desenvolupar i mantenir un "European Telemedicine Deployment Blueprint".

Data inici: 1/02/2012 - Data final: 31/08/2014

PressupostFinançamentCoordinador
497.500€ICT- PSPETHEL- Marc Lange

Innovació

L'objectiu final de la xarxa és convertir l'impuls de la telemedicina en un mecanisme sostenible per aquesta raó cal disposar d'un fòrum permanent per fer front als nous desafiaments en la difusió de la telemedicina, i assegurar que un marc innovador es converteixi en el fonament d'un sistema de gestió de qualitat en telemedicina.

La xarxa temàtica Momentum es desenvoluparà des de febrer 2012 fins juliol 2014. Està parcialment finançada per la Comissió Europea a través del Programa de Suport a Polítiques de TIC (ICT PSP), dins del Programa Marc de Competitivitat i Innovació (CIP).

Beneficis

Al setembre de 2012 es va posar en marxa un qüestionari en línia per obtenir informació sobre la implementació de serveis de telemedicina a Europa. Qualsevol proveïdor de temedicina està convidat a participar-hi. Momentum busca recollir informació i experiències de serveis de telemedicina en l'operativa diària, que es defineix com un servei que:

 • És part de la provisió regular d'atenció o tractament a un nombre significatiu de pacients/ ciutadans, i
 • Es finança o reemborsa com a part del finançament normal o procediments de reemborsament.

Momentum també està interessat en recollir informació d'un servei que no tingui continuació, és a dir que hagi fet un intent fallit d'implementació de serveis de telemedicina en l'operació diària.

El qüestionari s'estructura en dues parts:

 1. La part introductòria, les preguntes 1-3, només es complimentarà una vegada per cada demandant, independentment del nombre de serveis inclosos en el qüestionari
 2. La part principal, les preguntes 4-39, que consta de quatre seccions (Estratègia i gestió; implementació i gestió del canvi organitzacional, legal, regulador i de seguretat; infraestructura; Tècnica i les relacions de mercat), cadascun amb un nombre de sub-temes. El qüestionari és una barreja de preguntes obertes i tancades per tal d'equilibrar el control del contingut i permetent punts de vista individuals, avaluacions, etc.

Si creu que podria participar en el projecte (o fins i tot unir-se a la xarxa Momentum) si us plau escrigui a questionnaire@telemedicine-momentum.eu o al responsable de Momentum, Marc Lange marc.lange@ehtel.eu

Entitats

El consorci Momentum està integrat per organitzacions que agrupen una alta gamma d'interessats en temes de telemedicina. Entre ells es troben les autoritats de salut, centres de salut en línia, grups de competències nacionals i les organitzacions que representen als metges, farmacèutics, gestors, pacients, indústria, companyies d'assegurances de salut i proveïdors de salut.

 1. European Health Telematic Association
 2. Continua Health Alliance
 3. Region of Southern Denmark
 4. Scottisch Center for Telehealth and Telecare
 5. Estonian Telehealth Foundation
 6. Norwegian Centre for Integrated Care and Telemedicine
 7. Fundació TICSALUT
 8. CATEL:Club of Actors of Telemedicine
 9. Comité Permanent des Medicines Europeens
 10. County Council Noorbotten
 11. Deutsche Gesellschaft für Gesundheitstelematik
 12. eTikala
 13. European Health Mnagement Association
 14. European Hospital and Healthcare Federation
 15. European Union of Medical Specialists
 16. Neederlands Vereenegin voor eHealth
 17. Polish Telemedicine Society
 18. Scheizerische Gesellschaft für Telemedicine und Health
 19. Telecare service Association
 20. ZTG Gmbh Zentrum für Telematik und Gesundheitswessen