TicSalut
Generalitat de Catalunya - Departament de Salut
Inici > Innovació > Internacional > TicSalut en projectes Europeus

TicSalut en projectes Europeus

← Tornar a llistat de projectes

Renewing Health

Desplegament i validació a gran escala de serveis de telemedicina. Avaluació de l’impacte de la provisió de serveis de telemedicina mitjançant la metodologia d’avaluació MAST

Es tracta de 9 de les regions més avançades en el desenvolupament d'activitats de serveis relacionats amb les TIC, dins d'un sistema local on les solucions de serveis ja estan en funcionament per la tele-monitorització i el tractament dels pacients crònics que pateixen de diabetis, malalties obstructives cròniques pulmonars o cardiovasculars. Els serveis estan dissenyats per donar als pacients un paper central en la gestió de les seves pròpies malalties, afinar la selecció i dosificació dels medicaments, promoure el compliment del tractament, i ajudar els professionals sanitaris a detectar els primers signes d'empitjorament de les patologies monitoritzades.

Els hospitals catalans involucrats en el pilot pertanyen a dues àrees diferents de Catalunya. L’Hospital Clínic dóna cobertura a una àrea extensa de la ciutat de Barcelona i l’Hospital de Mataró atén una àrea d’una ciutat de la segona corona i diverses poblacions. Aquestes dues instal·lacions participants permeten desplegar el pilot en diferents condicions per dissenyar correctament un desplegament futur del servei.

A Barcelona, l’Hospital Clínic cobreix l’àrea més gran d’atenció integrada de la ciutat amb més de mig milió d’habitants. Dins d’aquesta àrea, 16 CAP, 3 hospitals i altres centres de salut ofereixen atenció sanitària. L’Hospital de Mataró cobreix 226.171 habitants amb 12 CAP i 13 consultoris locals que ofereixen atenció sanitària.

Data inici: 01/02/2010 - Data final: 31/12/2013

PressupostFinançamentCoordinador
14.111.527 €CIP ICT-PSPRegió Sud de Dinamarca

Innovació

Implementació d’un servei de telemonitorització a casa de pacients MPOC utilitzant videoconferència, qüestionaris i pulsioximetries.

El projecte implementa un nou model d'atenció que s'espera que redueixi el cost de l'atenció de pacients crònics a la societat per la reducció progressiva de la dependència d'aquests pacients en instal·lacions costoses orientades a abordar només els episodis aguts de la malaltia crònica que pateix i substituir amb una cura domiciliària més assequible.

Objectius organitzacionals - el projecte té la intenció de crear un model d'organització dels serveis de telemedicina que garanteix una via segura, transparent i eficaç per als pacients mitjançant la creació de programes de pacients estàndard per a cada servei de telemedicina que tinguin en compte la participació activa de la pacients en el model organitzatiu. El model també es poden transferir a altres grups de pacients i dels sistemes sanitaris.

Els èxits seran monitoritzats i documentats mitjançant la utilització del model d'avaluació europeu desenvolupat en l'Estudi MethoTelemed.

Els serveis de televigilància es van agrupar en grups i es van analitzar amb un protocol comú d'avaluació. Cada Cluster inclou pilots de diferents regions i opera com un assaig clínic multicèntric amb els mateixos objectius, disseny, metodologia, resultats i consideracions estadístiques.

Beneficis

Reducció de reingressos i increment de la qualitat de vida de pacients que han patit una exacerbació deguda a MPOC.

Els principals beneficis són:

  • demostrar el procés terapèutic a través d'una major col·laboració i una millor coordinació entre els professionals de la salut que treballen en els diferents sectors;
  • reduir el nombre de contactes a l'hospital;
  • millorar la qualitat de vida dels pacients;
  • avaluar l'impacte econòmic i organitzatiu de les intervencions a l'hospital i els municipis (responsable de cures domiciliàries), i examinar l'acceptabilitat de l'usuari a les aplicacions de la telemedicina (pacients i professionals).


Els resultats seran la base per definir el model òptim d'organització i econòmica per introduir telemonitorització com un servei a gran escala també en altres autoritats sanitàries.

Entitats

REGION SYDDANMARK

REGIONE DEL VENETO

NORRBOTTENS LÄNS LANDSTING

LULEA TEKNISKA UNIVERSITET

HELSE NORD RHF - NORTHERN NORWAY REGIONAL HEALTH AUTHORITY

UNIVERSITETSSYKEHUSET NORD-NORGE HF

DEPARTAMENT DE SALUT - GENERALITAT DE CATALUNYA

AGENCIA D'INFORMACIO AVALUACIO I QUALITAT EN SALUT

ETELA-KARJALAN SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON KUNTAYHTYMA

ANAPTYXIAKI DIADIMOTIKI ETERIA PSIFIAKES POLIS KENTRIKIS ELLADAS AE OTA

ANAPTYXIAKI ETAIREIA DIMOU TRIKKAION ANAPTYXIAKI ANONYMI ETAIREIA OTA - E-TRIKALA AE

MUNICIPALITY OF TRIKALA

YGIONOMIKI PERIFERIA THESSALIAS & STEREAS ELLADAS

FORUM DES PATIENS EUROPEENS ASBL EUROPEAN PATIENTS FORUM FPE EPF

EUROPEAN HEALTH TELEMATICS ASSOCIATION

CONTINUA HEALTH ALLIANCE PRIVATE STICHTING

FUNDACIO TICSALUT

LANDESKRANKENANSTALTEN-BETRIEBSGESELLSCHAFT

Land Kärnten

PFLEGEWERK MANAGEMENTGESELLSCHAFT