TicSalut
Generalitat de Catalunya - Departament de Salut
Inici > Oficina mHealth.cat > Notícies

← Tornar a llistat de notícies

17-03-2016

Balanç de la Jornada mHealth.cat; instrument per l'empoderament dels ciutadants

"Volem apropar a la ciutadania els serveis i sistemes que donin atenció a la persona", Francesc Garcia Cuyàs, director de la Fundació TicSalut

El passat dimarts dia 15 de març va tenir lloc la I Jornada mHealth.Cat, organitzada per la Fundació TicSalut amb el suport de la Mobile World Capital Barcelona i el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. La jornada va servir per establir un marc per avançar en el desplegament del Pla Mestre de Mobilitat de manera conjunta amb els sectors de Salut i Social de Catalunya, adreçant-se a tots els directors i responsables de les entitats del sector, professionals i empreses associades.

El Pla Mestre de Mobilitat va liderar la primera part de la jornada. "Volem apropar a la ciutadania els serveis i sistemes que donin atenció a la persona", va afirmar el director de la Fundació TicSalut, Francesc Garcia Cuyàs, en el seu torn. Per la seva banda, el director d'Innovació de TicSalut, Jordi Martínez, va centrar-se en la part més operativa del Pla, introduint el concepte del portal App Salut, el segon protagonista de la Jornada: "El Portal serà un aparador d'apps acreditades a disposició de l'usuari". Donant pas a Enric Llopis, gestor projectes de la Fundació, qui va exemplificar el procés de navegació pel portal a través d'una demostració en vídeo.

La presentació de l'Oficina mHealth.Cat, que neix amb l'objectiu d'impulsar el desplegament d'aplicacions, iniciatives i projectes de mobilitat al territori, oferint recursos eines, guies i assessorament en matèria de mHealth, va ser presentada en públic per primera vegada durant la Jornada. Carme Pratdepàdua, qui liderarà la seva gestió, va explicar que "l'oficina pretén apropar i fer més accessible el sistema de salut i social, tant a la ciutadania com als professionals". I va afegir: "La oficina ens permetrà tenir una visió completa de com la mobilitat pot influir en la prevenció i promoció de la salut i l’atenció a les persones, així com també en el seu diagnòstic i tractament.” 

Durant la part central de la Jornada, Òscar Solans, responsable funcional de la Història Clínica Compartida de Catalunya, va explicar les darreres novetats de l'eConsulta, model d'atenció no presencial, i de La Meva Salut, un entorn segur, de corresponsabilitat i participació. Jordi Baucells, Cap de la Direcció de Sistemes d'Informació, Gerència Territorial Terres de l'Ebre va presentar "l'App Salut + Social", que connecta els serveis socials de l'Ajuntament del municipi i salut registra les consultes del domicili. Albert Marcè, de RICOH, va presentar el projecte PIDaaS, un projecte que treballa amb dades biomètriques i persegueix l'objectiu de poder accedir a la informació clínica del pacient a través del reconeixement de la veu i la cara.

La part final de la jornada va reunir a una taula rodona diferents patrons de la Fundació TicSalut. Per part de La Unió, Anna Riera, directora de participació associativa, va voler destacar que "les tecnologies de mobilitat han de valorar 3 punts de vista: el tecnològic, el model i els resultats clínics i en l’atenció a les persones". Joan Guanyabens, en representació de l'ACES, va centrar la seva ponència en la gestió de les dades que realitza el pacient. "És molt important la privacitat, confidencialitat i seguretat de les dades, però primer han d’estar disponibles. Un cop tinguem les dades, hem de poder gestionar-les i decidir amb qui comparteixo aquestes dades i quin ús en faig". Finalment, en el seu torn, José Augusto Garcia, director del Consorci de Salut i Social de Catalunya, va destacar la relació metge-pacient. "L'ús de les apps es basa en la confiança i informació. Per tant, ha de ser el metge el que prescrigui la app al pacient, perquè és la persona a la que té més confiança".

Sergi Marcén, Secretaria per a la Governança de les TIC del Departament de la Presidència i David Elvira, Director del Servei Català de la Salut, van ser els encarregats de posar punt i final a la jornada. "El nostre actiu és el sistema sanitari i els seus professionals", reflexionava Marcén, mentre que, per la seva banda, Elvira sentenciava: "L'instrument per l'empoderament dels ciutadants és la #mHealthCat".

Enquesta sobre l'estat de la mobilitat a Catalunya

L’Oficina mHealth.cat és una iniciativa en constant evolució. Per aquest motiu, s'obra l’oportunitat de conèixer la visió de l’estat de la mobilitat a Catalunya a través d’aquesta ENQUESTA. Els resultats permetran tenir en compte el punt de vista del sector a l’hora de determinar quines han de ser les línies de futur de l’oficina. 

Compartir