TicSalut
Generalitat de Catalunya - Departament de Salut
Inici > Oficina mHealth.cat > Notícies

← Tornar a llistat de notícies

14-02-2017

Dytective for Samsung: Una APP per detectar la dislèxia

El passat mes de desembre es va presentar una aplicació de Samsung i Change Dyslexia, Dytective for Samsung, per detectar el risc de dislèxia. Aquesta detecció es fa a través de jocs lingüístics.

Amb un test que es pot realitzar en 15 minuts, creat per especialistes i provat abans del seu llançament amb 100 centres especialitzats i escoles, es detecta la possibilitat de patir dislèxia amb un 90% d’encert. La novetat d’aquesta aplicació és l’ús d’intel·ligència artificial i la mineria de dades lingüístiques.

La dislèxia és un trastorn de lectoescriptura que dificulta a les persones que la pateixen lletrejar paraules, llegir amb rapidesa o entendre el que es llegeix i afecta en el rendiment escolar de molts nens, provocant fracàs escolar i possible abandonament. Dytective for Samsung serveix per detectar aquestes dificultats, que moltes vegades amaguen un trastorn dislèxic. No es pot considerar un diagnòstic com a tal, i des de la mateixa aplicació ho remarquen.

La unió de Change Dyslexia i Samsung forma  part de la campanya de Samsung “Tecnologia amb propòsit”, on es pretén amb l’ajuda de la tecnologia eliminar barreres educatives i socials. Change Dyslexia està format per un equip investigador de Carnegie Mellon University en col·laboració amb altres universitats com Universitat Pompeu Fabra, Universitat de Barcelona, University of Maryland Baltimore County i University of San Francisco.

L’aplicació és gratuïta tant per Android com per a iOS i ja s’està treballant per la seva traducció en altres idiomes (francès, anglès, català) i en una versió per a nens en etapa pre-escolar.

Aquesta aplicació ha estat resultat d’estudis sobre la dislèxia de més de 6 anys i han publicat diferents articles sobre la investigació i recerca com Detecting Readers with Dyslexia Using Machine Learning with Eye Tracking Measures publicat a W4A 2015: The 12th Web for All Conference o Dytective: Diagnosing Risk of Dyslexia with a Game a Proc. Pervasive Health'16

Compartir