TicSalut
Generalitat de Catalunya - Departament de Salut
Home > Observatory > Experiences in ICT and health

Experiences in ICT and health

← Back to list of experiences

eConsulta

Current Status: Piloting
Inici: 19 maig 2010

Center developer: ABS Barcelona Ciutat
Contact Person: Mireia Fàbregas (ELIMINAR)

Description

Experiència de consulta virtual que duen a terme la duen a terme una vintena de metges i 17 infermeres de 12 centres d’atenció primària de l’àmbit de Barcelona.

Aquesta iniciativa, anomenada eConsulta, neix amb la voluntat de crear un nou vincle, a través d’Internet, entre els professionals sanitaris i el pacient amb l’objectiu d’obrir un nou canal de comunicació àgil i ràpid.

Totes les consultes virtuals es realitzen a través d’una plataforma digital creada especialment per garantir la confidencialitat de les consultes i dels usuaris que la utilitzin. Els professionals reben una alerta al correu electrònic quan reben una nova consulta i tenen un termini de 48 hores per respondre la petició. Actualment, però, el temps mig de resposta se situa en 9 hores.

L’eConsulta està disponible a 12 CAP de Barcelona ciutat en una prova pilot que durarà un total de sis mesos. Hi participen 20 metges i 17 infermeres.

Durant la preparació de l’inici del projecte, es van enviar cartes informatives a 17.000 persones que són ateses en aquests centres. Els centres que participen en la prova pilot són: El Clot, Sant Martí, Maragall, Montnegre, Horta, Carles Ribas, Pare Claret, Ramon Turró, La Sagrera, Sant Andreu, Gòtic i El Carmel

Objectives

És un nou servei que s’ofereix durant 6 mesos a equips prèviament seleccionats de Barcelona, per poder avaluar la seva utilitat i si es demostra útil, ampliar-ho a tots els centres de l’Institut Català de la Salut de Barcelona ciutat.

Especialitat
Family and Community Medicine
Tipus de Finançament
Department of Health

Result

Des de la seva posada en marxa, els professionals dels centres d’atenció primària (CAP) de l’Àmbit de Barcelona Ciutat de l’Institut Català de la Salut (ICS) que hi participen han atès més de 600 persones interessades en donar-se d’alta en aquest servei. Gairebé la meitat dels usuaris que han demanat informació sobre el projecte tenen entre 45 i 64 anys, i un 55% del total són dones.

Fins al moment els usuaris han utilitzat l’eConsulta per preguntar sobre algun símptoma que pateixen o l’evolució del seu problema de salut, els resultats de proves complementàries a les que s’han sotmès, dubtes sobre la medicació que prenen o donar informació sobre el resultat de les visites amb l’especialista. Les infermeres també resolen dubtes sobre simptomatologia, vacunes o cures. A més, l’aplicatiu permet que els usuaris enviïn una fotografia si tenen un problema a la pell i volen mostrar-ho al metge perquè els recomani si han de seguir algun tractament o han d’anar al centre per a una visita presencial.