TicSalut
Generalitat de Catalunya - Departament de Salut
Home > Observatory > Experiences in ICT and health

Experiences in ICT and health

← Back to list of experiences

Teleoftalmologia Berguedà

Current Status: Ongoing
Inici: 2010

Center developer: SAP Bages-Berguedà-Solsonès
Contact Person: Josep Vidal-Alaball (ELIMINAR)

Description

Donada d’elevada dispersió dels habitants al Berguedà es va decidir que el més eficient era centralitzar el cribratge de retinopatia diabètica en el nucli urbà de més població, Berga i instal·lar allà la càmera no midriàtica tot creant una consulta de cribratge ocular integral (fons d’ull amb càmera no midriàtica, tonometria i agudesa visual) per als pacients amb diabetis mellitus.

Per realitzar la lectura de les fotografies de la càmera no midriàtica es va creure que aquesta funció podia ser assumida per facultatius dels equips d’atenció primària sota la supervisió de l’oftalmòleg de l’Hospital de Berga.

Les imatges de fons d’ull, la tonometria i el resultat de l’agudesa visual han estat valorades per facultatius lectors que setmanalment han informat dels resultats utilitzant el programa eCAP.

Una infermera realitza les fotografies i penja les imatges fotogràfiques a l'eCAP des d'on són valorades remotament pels 4 metges lectors des dels seus respectius llocs de treball. L'oftalmòleg de l'Hospital St Bernabé de Berga també té accés a l'eCAP per revisar casos. El circuit incorpora elements de seguretat per evitar errors que puguin perjudicar als pacients:

  1. Només hi ha 4 metges lectors per afavorir la seva expertesa;
  2. Formació inicial intensiva per part d'oftalmòleg;
  3. Suport-seguiment continuat: sessions entre lectors i oftalmòleg per discutir imatges dubtoses cada primer dimarts del mes (8-9 am);
  4. L’oftalmòleg disposa d'accés a eCAP per revisar casos dubtosos
  5. Oftalmòleg disposa de visites preferents per casos derivats per metges lectors;
  6. E-mail per consultes a oftalmòleg
  7. Exclusions a UCO. S'ha informat als professionals dels casos en què no s'han d'enviar pacients per fer-se la fotografia amb la càmera no midriàtica.

Objectives

Que els metges de família assumeixin les lectures de les fotografies fetes amb la càmera no midriàtica de manera remota des dels seus centres sense necessitat de desplaçar-se.

Especialitat
Ophthalmology
Tipus de Finançament
Own

Result

S'han fet més de 1.200 lectures entre l'agost del 2010 i el maig del 2012.