TicSalut
Generalitat de Catalunya - Departament de Salut
Inicio > Observatorio > Experiencias en TIC y salud

Experiencias en TIC y salud

← Volver a listado de experiencias

Xarxa d'Atenció Primària a Domicili (XAPAD)

Estado actual: En funcionamiento
Inici: 2002

Centro promotor: Hospital Universitari Arnau de Vilanova
Persona de contacto: Miquel Buti (ELIMINAR)

Descripción

Amb la creació per part de l’ICS de la Gerència d’Atenció Primària Alt Pirineu i Aran, la nova estructura directiva, es va establir com a objectiu -donades les condicions del territori d’aïllament, dispersió i ruralitat- desenvolupar una xarxa informàtica que donés cobertura tecnològica a la tasca assistencial dels professionals sanitaris d’aquella àrea Una de les principals fites era, sobretot, facilitar l’atenció sanitària als pobles més petits i apartats.

L’equip directiu de l’ICS del Pirineu de Lleida va aconseguir, en dos anys, que tots els CAP, els metges i el personal d’infermeria disposessin d’un ordinador per a interactuar amb la resta de centres de la zona i amb la xarxa de l’Institut Català de la Salut. En l’àmbit de l’Alt Pirineu i l’Aran també calia crear un programari o intranet que els permetés treballar conjuntament i amb una comunicació fluida.

Amb el projecte XAPAD, també s’han desenvolupat diversos gestors de continguts per a la intranet del personal sanitari que treballa movent-se per tot l’àmbit de l’Alt Pirineu i la Vall d’Aran. D’aquesta manera, els professionals troben a la xarxa tota la informació que necessiten per a treballar. Concretament, als seus ordinadors portàtils hi ha:

  • la història clínica del malalt
  • tota la informació sobre protocols i formes de seguiment dels pacients
  • connexions amb els laboratoris dels diferents hospitals de la zona per a saber els resultats d’eventuals analítiques
  • el seu correu electrònic 
  • un sistema d’arxius personals

Des del mateix terminal també poden donar hora als pacients per a una altre dia o, si es tracta d’un cas més greu, fer una sol·licitud per a concertar visita a l’hospital comarcal o a l’especialista.

Objetivos

L’objectiu de la XAPAD és arribar fàcilment als pacients que viuen a les zones més aïllades del Pirineu i amb tota la informació del malalt i de consulta per al metge.

El pròxim pas és desenvolupar un programari que permeti als metges consultar l’estat dels seus pacients amb la simple introducció d’algunes paraules clau relacionades amb les dades que volen obtenir.

Especialitat
Medicina Familiar y Comunitaria
Tipus de Finançament
Catalán (Institut Català de la Salut)