TicSalut
Generalitat de Catalunya - Departament de Salut
Inici > Observatori > Experiències en TIC i Salut

Experiències en TIC i salut

← Tornar a llistat d'experiències

Infermera virtual

Estat actual: En funcionament
Inici: 2005

Centre promotor: Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Barcelona
Persona de contacte: Marc Fortes (ELIMINAR)

Descripció

La Infermera virtual (Iv) és un actiu per a la salut, un recurs que potencia la capacitat de les persones, les comunitats i la poblacions per mantenir la salut i el benestar. Com a portal de promoció i educació per a la salut  vol ser un espai virtual de coneixement i interrelació amb l’usuari alhora que un instrument de treball per a les infermeres i a disposició de tots els  professionals del sector salut, educatiu i social.

El Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona treballa des del 2005 en la seva concepció i desenvolupament.

Què sap una dona embarassada quan parlem amb ella de la seva situació de vida? Quina informació necessita un adolescent? I una persona gran? Com aproximar-nos a un procés de dol? A la Infermera virtual tant les infermeres com els usuaris han de trobar les respostes orientades a capacitar les persones per prendre aquelles decisions que els facin possible viure de manera saludable.

La Infermera virtual posa a disposició de l’usuari tot el potencial de servei que proporciona el coneixement infermer per tal que la infermera i l’usuari es puguin comunicar d’una manera directa i efectiva.

L’objectiu és capacitar la persona per prendre decisions sobre la seva pròpia salut. Per això, és també una eina de treball per a les infermeres i un excel·lent instrument per mantenir les cures infermeres i de suport de l’atenció presencial.

Els autors que participen en aquest projecte, que principalment són infermeres, han organitzat la informació d’una manera nova, ja que el portal està plantejat des de la promoció de la salut i no des de la malaltia, com és tan habitual. Al web hi ha tres gran àrees principals: activitats de la vida diària, situacions de vida i problemes de salut. Tot el contingut està dissenyat perquè sigui fàcil per a l’usuari.

Objectius

  • Disposar d’un recurs en línia sobre salut que capacita a les persones perquè puguin prendre decisions sobre la seva salut.  
  • Afavorir el desenvolupament professional de la infermera i disposar d’una eina de consens disciplinar i d’interconsulta constant.
  • Planificar la intervenció educativa incorporant les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) com  a recurs de treball.
     
Tipus de projecteTipus d'intervencióLínia Pla de SalutEdat de la població
Teleassistència
Web 2.0
Mobilitat
Atenció Especialitzada
Atenció Integral
Atenció Primària
Atenció Salut Mental
Atenció Sociosanitària
Residències
Salut Pública
Serveis Socials
Altres (voluntariat, ajuntaments...)
Objectius i programes de salut
Un sistema més orientat als malalts crònics
Un sistema integrat més resolutiu
Major enfocament cap als pacients i a les famílies
Incorporació sistemàtica del coneixement professional i clínic
Millora en el govern i en la participació en el sistema
Tots
Tipus de Finançament
Propi

Centres participants: Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Barcelona