TicSalut
Generalitat de Catalunya - Departament de Salut
Inici > Observatori > Experiències en TIC i Salut

Experiències en TIC i salut

← Tornar a llistat d'experiències

I-DONT-FALL

Estat actual: Finalitzat
Inici: 1/4/2012 - Final: 30/09/2015

Centre promotor: Hospital Asil de Granollers
Persona de contacte: Diana Navarro (ELIMINAR)

Descripció

I-DONT-FALL  ("Integrated prevention and Detection sOlutioNs Tailored to the population and Risk Factors associated with FALLs") és un projecte europeu emmarcat dins del 7è Programa Marc amb l'objectiu principal de desplegar, pilotar i avaluar una àmplia gama de solucions tecnològiques innovadores per a la detecció de caigudes i gestió i prevenció de les mateixes, destinat a persones de la tercera edat o amb problemes motrius. El projecte desenvolupa i avalua una plataforma que permet la prevenció i detecció de caigudes gràcies al disseny d'una sèrie d'eines: un caminador amb intel·ligència artificial (i-Walker), un programa de rehabilitació cognitiva realitzat amb un ordinador amb pantalla tàctil (Sociable), un detector de caigudes (WiMu) i una aplicació que integra totes les dades que provenen d'aquestes eines. El projecte té una durada de tres anys (2012-2015), situant-se ara en la fase final.

Aquest estudi pretén evidenciar que les TIC en la població geriàtrica tenen un elevat impacte en la prevenció de caigudes, en l’autonomia i la qualitat de vida en persones depenents, amb malalties cròniques i els seus cuidadors.

Objectius

Desenvolupar i avaluar una plataforma de serveis que utilitzen les Tecnologies de la Informació i Comunicació (TIC) per detectar les caigudes i prevenir-les en població geriàtrica. Integra professionals de la geriatria, fisioteràpia i neuropsicologia, lligat  a l’àmbit de la dependència i l’envelliment, que inclou intervenció cognitiva.

Tipus de projecteTipus d'intervencióLínia Pla de SalutEdat de la població
AltresAtenció Especialitzada
Atenció Sociosanitària
Major enfocament cap als pacients i a les famílies
Incorporació sistemàtica del coneixement professional i clínic
Gent gran
Pressupost globalTipus de Finançament
2.633.995€Europeu (CIP-ICT-PSP-2011-5)

Centres participants: Hospital Asil de Granollers

Resultat

De manera preliminar, s'observa: la intervenció  multidisciplinar sobre la motricitat i  la cognició ha de suposar una reducció major del risc de caigudes que les intervencions aïllades. Els resultats preliminars mostren efectes  entre lleugers  i moderats de la intervenció cognitiva i motora sobre diversos indicadors de processos cognitius.

S'està treballant en aquesta etapa en l' avaluació global dels resultats.