TicSalut
Generalitat de Catalunya - Departament de Salut
Inici > Observatori > Tendències Internacionals

Tendències internacionals 2013

L'informe anual de la Fundació TicSalut identifica cinc palanques de canvi dels models tradicionals de la sanitat arreu del món: la prescripció tecnològica, la comunicació oberta low cost, la revolució del big data, la col·laboració públic-privada i les organitzacions activades pels pacients. Enguany s'ha comptat amb la col·laboració de cinc experts en l'àmbit.

1. LA PRESCRIPCIÓ TECNOLÒGICA

“Amb l’ús dels serveis de Gestió Remota de Pacients estem obrint un nou canal de relació pacient/professional, com ja ha passat altres vegades en la relació assistencial”, ha explicat Jaume Raventós, director d’eHealth de Telefónica Espanya.

Aquest tipus de servei té com a objectiu millorar els resultats clínics i alhora cercar la sostenibilitat del sistema sanitari, basant-se en el seguiment del pacient en tot moment al seu entorn natural, al domicili o on sigui.  No obstant això, “cal introduir en la tasca assistencial el concepte de ‘prescripció tecnològica’, és a dir, en funció del tipus de pacient s’haurà de fer servir una solució TIC o una altra”,  ha insistit Raventós.

2. LA COMUNICACIÓ OBERTA LOW COST ALS ENTORNS SANITARIS

“El 1998, l’OMS ja parlava de la comunicació en salut com una estratègia clau i l’NHS britànic ha demostrat que té una visió holística de conjunt sobre això”, ha apuntat el director de Sanitat i Serveis Socials d’Informática El Corte Inglés. Segons Miguel Ángel Montero, “cal replantejar-se com estem comunicant en sanitat” i no només pel que fa a notificacions clíniques, sinó en la conscienciació d’hàbits saludables, les campanyes de salut pública i la comunicació de crisi sanitària.

A l’escenari actual, en què es qüestiona la viabilitat dels serveis sanitaris públics, els mecanismes de comunicació tradicionals (premsa, televisió, ràdio) són cars i els ciutadans s’han acostumat a la immediatesa de resposta, s’ha d’adaptar la comunicació a la nova realitat. Cal apostar pel social media i l’open government i, en aquest camí, resultarà essencial l’escolta activa i el Business Intelligence. “Ara ja disposem de les eines, però hem de ser més proactius i transparents”, ha demanat Montero durant la seva presentació al Mapa de Tendències 2013.

3. LA REVOLUCIÓ DEL BIG DATA

“Què fem amb totes les dades que tenim?”, va plantejat Vicent Yeves de la tecnològica catalana Itteria a l’auditori del TecnoCampus Mataró-Maresme. La resposta és el big data: “en l’àmbit sanitari, l’anàlisi ens permetrà prendre mesures i extreure’n conclusions per al tractament i la prevenció de malalties”.

L’impacte del big data arribarà a tots els actors del sector salut i, per ara, les eines tecnològiques per a la seva explotació ja estan disponibles. Només falta la voluntat política de posar d’acord als actors principals: les autoritats sanitàries, els proveïdors de serveis i les empreses del sector.

4. NOUS MODELS DE GESTIÓ DE LES TIC: COL·LABORACIÓ PÚBLIC-PRIVADA

“Creiem que estem en un moment suficientment important per a que els plantejaments de col·laboració públic-privada tornin a ser rellevants i els haguem d’analitzar amb cura, en aquest cas circumscrits a l’àmbit de les tecnologies”, segons Josep Palet, soci de Sector Públic a Deloitte.

“Aquest tipus d’acord permet compartir riscs i responsabilitat, però també oportunitats i coneixement entre ambdós sectors”, ha assegurat Palet. En el marc de la taula rodona de tendències internacionals es va presentar el projecte del nou model del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) de la Generalitat de Catalunya, guardonat com a millor pràctica en la categoria regional dels premis EPSA 2013 de l’European Institute of Public Administration.

5. LES ORGANITZACIONS ACTIVADES PELS PACIENTS

“Els responsables dels governs preveuen un major increment de la interacció social i digital, juntament amb una major obertura de la informació en la sanitat en el sector públic”, ha assegurat Javier Olaizola, Spain Healthcare Industry Leader d’IBM, fent referència a un estudi fet per l’Institute for Business Value de l'empresa nord-americana, en el que han participat més de 4.000 organitzacions a tot el món amb l'objectiu d'analitzar tendències per als propers cinc anys.

En la nova era de la connectivitat, els equips de direcció s’estan preparant per al futur obrint-se a la influència dels ciutadans i pacients, buscant ser pioners en la innovació físic-digital, i desenvolupant experiències vinculants amb el ciutadà. “Estem ara a les portes de la convergència física-digital, de considerar les dades com a actiu estratègic, de co-crear amb els ciutadans i de la revolució mòbil”, segons el responsable d’IBM.